incassobureau vinden

Incassobureau, advocaat of deurwaarder?

deurwaarder briefZowel een incassobureau, een advocaat als deurwaarder zal proberen om uw geld te innen. Ze hebben dus allemaal hetzelfde doel, maar gebruiken daar elk hun eigen methodes voor.

De deurwaarder

Net zoals een incassobureau, werkt de deurwaarder in opdracht van jou als schuldeiser. Een deurwaarder heeft wettelijk gezien meer mogelijkheden dan een incassobureau om de schuld in te lossen. Zo kan hij acties ondernemen om beslag te leggen op goederen of een pand.

Een deel van het tarief van deurwaarders liggen vast in een Koninklijk Besluit. Voor elke verrichting of tussenkomst is er dus met andere woorden een vaste vergoeding voorzien. Toch kunnen de prijzen van deurwaarders onderling verschillen omdat er ook een variabel deel wordt aangerekend: zijn ereloon. De aard van de opdracht zal ook de kostprijs van een incassobureau bepalen.

Factoring?

Er zijn twee manieren om te werken met een incassobureau. Ofwel wordt er een percentage op de ontvangen betalingen berekent, ofwel zal hij de volledige schuld overnemen.

Indien een incassobureau de schuld volledig overneemt, dan spreken we van factoring. Het voordeel voor jouw is dat je onmiddellijk geld ontvangt en dat de verdere afhandeling in handen ligt van het incassokantoor. De betaling die je uiteindelijk ontvangt zal natuurlijk minus alle kosten zijn die het factoringsbedrijf schat te maken. Denk hierbij maar aan administratie en opvolging, bewaking en financiering, maar ook het risico en de inning zelf wordt hier in gecalculeert. Zo'n bedrijf koopt dus als het ware uw schuld over. Het voordeel voor u? Snelheid!

Incasso advocaat

Een incasso advocaat kan je bijstaan op diverse manieren. Zo kan hij je assisteren in het opstellen van goede factuurvoorwaarden, kan hij de aangetekende ingebrekestelling opmaken en verzenden maar ook het aanspreekpunt worden voor je klanten om onderhandelingen te starten. Een advocaat kan je ook bijstaan om de wanbetaler te dagvaarden en je bijstaan bij de gerechterlijke procedure die er bij komt kijken.

Een advocaat kan zijn ereloon vrij bepalen, maar 'No Cure, No Pay' mag hij niet aanbieden, terwijl incassobureau's dat wel kunnen doen.

Incassodienst van Unizo

Wie lid is van Unizo kan daar terecht voor hulp. Deze service wordt online verricht en opgevolgd. Zo heb je de mogelijkheid om een procedure van minnelijke invordering te starten, maar ook om gerechtelijke middelen in te zetten via een gerechterlijke invordering.

In eerste instantie zal deze service gratis zijn, maar als er een betaling ontvangen wordt dan betaal je een percentage van 10%. Afhankelijk van het verloop van de gerechterlijke procedures kan het zijn dat er nog enkele kosten worden aangerekend. Meer info kan je op de website van Unizo terugvinden.